Welkom op onze vernieuwde website!

Lab4Apo

enovation zorgmail

Medicatieveiligheid van patiënten goed bewaken.

Lab4Apo aanvragen of eerst meer info?

Wat is Lab4Apo?

Lab4Apo is een applicatie waarmee apothekers de medicatieveiligheid van patiënten/cliënten kunnen bewaken, doordat zij direct digitaal laboratiumuitslagen van patiënten kunnen inzien.

Medicatiebewaking is één van de belangrijkste taken van apothekers bij het verstrekken van medicijnen. Lab4Apo is een module van Enovation ZorgMail.

Op deze pagina leggen wij uit wat de voordelen van Lab4Apo zijn en leggen we (beknopt) uit hoe de applicatie werkt. Apothekers die direct specifieke (technische) vragen hebben over de mogelijkheden voor hun praktijk, adviseren wij contact op te nemen met onze specialisten.

Info aanvragen via mail Bel direct


Eerst meer weten? Lees dan hieronder verder.

Waarom gebruik maken van Lab4Apo?

Lab4Apo still uitlegvideo

Omdat het bewaken van de medicatieveiligheid één van de belangrijkste taken van een apotheker is bij het verstrekken van medicijnen.

  • Medicatieveiligheid is nauw verbonden met een accurate medicatiebewaking door de apotheker. Het gebeurt regelmatig dat iemand in een ziekenhuis belandt, omdat er een fout is gemaakt met de medicatiebewaking. De kans dat zoiets gebeurt, kan worden verkleind middels een applicatie als Lab4Apo.
  • Laboratoriumuitslagen spelen een belangrijke rol bij een juiste medicatiebewaking. Dit is een onderdeel van de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
  • Tenslotte heeft Lab4Apo een naadloze koppeling met Enovation ZorgMail en andere oplossingen van het Enovation Platform. Dat zorgt zowel voor gebruiksgemak als voor meerwaarde voor de zorgverlening.

Lab4Apo in het Enovation Platform

Lab4Apo is een module van Enovation ZorgMail en maakt dus ook onderdeel uit van het Enovation Platform.

Hoe werkt Lab4Apo

Met Lab4Apo kunnen apothekers laboratoriumwaarden ontvangen van laboratoria. Dat kunnen zelfstandige laboratoria zijn of laboratoria van ziekenhuizen. Apothekers kunnen met een abonnement een afgesproken aantal laboratoriumwaarden per patiënt inzien.

De gegevens worden via het burgerservicenummer (BSN) gedeeld tussen het laboratorium en de apotheker. De laboratoria geven eenvoudig toestemming via Lab4Apo, zodat de informatie privacy-proof is. Apothekers kunnen zich op een patiënt ‘abonneren’, zodat zij zelf kunnen kiezen van wie zij lab-gegevens willen ontvangen.

Koppeling met Apotheek Informatie Systeem (AIS)

Lab4Apo kan worden gekoppeld met alle Apotheek Informatie Systemen (AIS), zoals Pharmacom, CGM Apotheek, Apro, HiX Apotheek en FarmaSys. De patiënttoestemming kan worden getoond in het AIS of in Lab4Apo. Wie een overzicht wil ontvangen van hoe de toestemming wordt gegeven bij verschillende AIS-sen, kan contact met ons opnemen. Enovation heeft een ‘consent API’ ontwikkeld, waarmee de patiënttoestemmingen die zijn geregistreerd in het AIS automatisch worden gesynchoniseerd met de Lab4Apo-applicatie.

Interconnect

De Lab4Apo-applicatie is verder uit te breiden met Lab4Apo Interconnect. Hiermee kunnen laboratoria/ziekenhuizen niet alleen de afgesproken laboratoriumwaarden delen met eerstelijns zorgverleners, maar ook de interne berichtenstroom t.b.v. (poli-)klinische patiënten ter beschikking stellen van Lab4Apo. Apothekers krijgen hiermee nog meer en volledigere informatie.

Labwaarden digitaal uitwisselen met de apotheek

Apothekers hebben gegevens uit het laboratorium nodig om de juiste medicatie en doseringen aan patiënten te kunnen verstrekken. Met Lab4Apo van Enovation ZorgMail kunnen specifieke labuitslagen geautomatiseerd beschikbaar gesteld worden in het AIS van de apotheek, met toestemming van de patiënt. Dit komt de medicatieveiligheid ten goede. Bekijk de video over de slimme uitwisseling tussen laboratoria en apotheken.

Combinatie met elabConnect

Lab4Apo werkt nauw samen met elabConnect. elabConnect is een applicatie voor laboratoria, Lab4Apo is voor apothekers. Het samenspel tussen deze twee wordt gebruiksvriendelijk en eenvoudig gefaciliteerd door Enovation.

elabConnect is de oplossing van Enovation waarmee laboratoria veilig en digitaal actuele laboratoriumwaarden van de patiënt beschikbaar kunnen stellen aan de apotheker.

Lab4Apo maakt het mogelijk om deze laboratoriumwaarden automatisch in het informatiesysteem van de apotheker af te leveren in het dossier van de patiënt.

Dit alles met toestemming van het laboratorium én toestemming van de patiënt bij de apotheker. De ideale combinatie om de medicatieveiligheid van de patiënten te verhogen.

Lab4Apo in cijfers

0
apothekers gebruiken Lab4Apo
0
lab-uitslagen uitgewisseld

De voordelen van Lab4Apo

Hoe kun je Lab4Apo aanvragen?

Lab4Apo kan worden aangevraagd als module bij ZorgMail.

Eenvoudig aanvragen via

Aanvraagformulier

Samen met onze regiopartners zorgen we voor een naadloze integratie.

Benieuwd met welke systemen Lab4Apo  is gekoppeld?

Bekijk onze regiopartners voor Enovation ZorgMail en Lab4Apo

Bekijk partners

Lab4Apo in het kort

Lab4Apo zorgt ervoor dat apotheken worden ondersteund bij één van haar kerntaken: het bewaken van de medicatieveiligheid. Het is een veilige en efficiënte oplossing voor het ontvangen van laboratoriumwaarden van patiënten, direct in het AIS.

Via ZorgMail i.c.m. Lab4Apo kan een apotheker ruim 70 vastgestelde laboratoriumwaarden van geselecteerde patiënt(en) ontvangen. Vele laboratoria en ziekenhuizen stellen deze laboratoriumwaarden ter beschikking aan Lab4Apo.

Lab4Apo werkt o.b.v. de uniek identificerende gegevens van een patiënt (naam, geboortedatum, geslacht en BSN). Lab4Apo beschikt over een toestemmingen-database, waarin de toestemming die is gegeven door een patiënt aan een apotheek (en geregistreerd in het AIS), wordt gesynchroniseerd met Lab4Apo. Zodra een labuitslag beschikbaar is, stuurt Lab4Apo deze naar de apotheken met een geregistreerde toestemming van de betreffende patiënt.

Gekoppelde apotheek informatie systemen

Verschillende apotheek informatiesystemen (AIS) zijn gekoppeld met deze module en tonen de waarden in het systeem.

  • Pharmacom van PharmaPartner
  • CGM Apotheek van CGM
  • Apro van Promedico
  • HIX Apotheek van Chipsoft
  • FarmaSys van SmartMed (voorheen CareSoft)
  • Vidivici